Att höra dåligt

Hörselnedsättning är ett vanligt problem i Sverige och det blir allt vanligare – vad kan du göra om du har problem med din hörsel?

 

Det är viktigt att prata om sina problem, både de som pågår i tankarna och de som sker fysiskt. I ett tidigare inlägg går det att läsa om hur det är väldigt viktigt att bland annat prata om hörselproblem – något som fler än man kan tro dras med. Många poliser skadar till exempel hörseln i tjänsten, något som är besvärligt både för de som drabbas men också för yrkes i stort eftersom man ska känna sig trygg och säker i sitt jobb.

 

I en artikel i Göteborgs-Posten går det att läsa om hur god hörsel är bra för ditt minne, dålig hörsel kan nämligen både påverka din förmåga att minnas och ökar dessutom risken för att du drabbas av demens. Men oftast är det så att det krävs att någon annan påpekar att man hör dåligt för att man faktiskt ska ta tag i det och kolla upp sin hörsel Enligt audionomer som intervjuas i artikeln kan det vara så att det finns ett stigma kring dålig hörsel, man vill helt enkelt inte visa för andra eller ens erkänna för sig själv att man har dålig hörsel.

 

Orsaker till hörselnedsättningar

 

Den vanliga orsaken till hörselskador och nedsättningar på hörseln är allt från buller till inflammationer, att man har det i sina gener i arvet från sina föräldrar och andra släktingar. Dessutom kan allt från mediciner till stress och andra sjukdomar spela in. Men det finns mycket du kan göra om du har dålig hörsel, som kan göra att du kan leva ett vanligt liv. Det går att operera, skaffa hörapparat eller bara vara mer medveten om sin hörselskada och därmed skydda sig samt placera sig bättre. Kanske måste man svälja sin stolthet och faktiskt skaffa en hörapparat, detta för att slippa bli utestängd från konversationer och kunna delta i ett socialt samliv med nära och kära samt vänner.